Logo_FI-2
Jaarlijksinkopen1-blogpagina-3

De beste verzekeraar voor een leasemaatschappij in Nederland

De beste verzekeraar is degene met de laagste premie, toch?

In de praktijk is het zo dat één verzekeraar de ene leasemaatschappij een hoge premie aanbiedt en voor de andere leasemaatschappij een lage premie offreert. Zo is er dus niet één bepaalde verzekeraar die de beste prijs heeft.

Om te bepalen wie de beste is, zijn er naast prijs ook andere zaken van belang.

Fleet Insurance heeft jarenlange ervaring op het gebied van tenders in Nederland voor leasemaatschappijen. Op basis van deze kennis hebben wij een selectie gemaakt van de meest toonaangevende verzekeraars op de volgende criteria:

 • Voorspelbaarheid
 • Risicoparticipatie
 • Nieuwe mobiliteit 
 • Nieuwkomers

Let wel, dit is een momentopname; verzekeraars kunnen hun beleid en aanpak veranderen. Daarnaast is het mogelijk dat er andere ervaringen zijn (goed of slecht) met genoemde verzekeraars of verzekeraars die niet worden meegenomen in dit artikel. Wij raden u daarom aan om voor de laatste stand van zaken contact met ons op te nemen.

Lees ook: Welke wagenparkverzekering past het beste bij uw leasebedrijf?


Voorspelbaarheid

Een verzekeraar moet vertrouwen geven en voorspelbaar beleid voeren ten aanzien van premies hebben. Leasemaatschappijen die dit nastreven zoeken vaak lange termijn overeenkomsten, met bij voorkeur vaste premies. In deze categorie zijn de toonaangevende verzekeraars (in alfabetische volgorde):

 • Allianz: Allianz is de marktleider op het gebied van wagenparkverzekering en dominant in het segment van leasemaatschappijen met meer dan 10.000 voertuigen. Allianz heeft een aanpak waarbij de premie doorgaans wordt vastgelegd voor meerdere jaren. Bij gunstige schadelast is Allianz ook genegen om lopende contracten open te breken en een verlenging al gedurende de looptijd overeen te komen.
 • Bovemij: Bovemij is de automotive branche verzekeraar met een focus op dealerholdings. Stand alone leasemaatschappijen zijn minder in focus. De aanpak van Bovemij is vergelijkbaar met Allianz: meerjaren overeenkomst met vaste premie.

 


Icon_Berijder2

Risicoparticipatie

Er zijn leasemaatschappijen die bij voorkeur willen delen in de resultaten van schadelastreductie en daarnaast accepteren dat de premie zal stijgen bij negatieve schadelastontwikkeling. De toonaangevende verzekeraars in deze categorie zijn (wederom in alfabetische volgorde):

Baloise: deze Switserse verzekeraar is actief met een branche van de Belgische vestiging. Baloise biedt een eigen risico structuur waarbij zij en de leasemaatschappij ieder de helft betalen van iedere individuele schade tot een bepaald maximum. De focus van deze verzekeraar is vloten >10.000 voertuigen.

Euro Insurances: deze verzekeraar maakt onderdeel uit van ALD | LeasePlan en biedt een eigen behoud dat doorgaans hoger ligt dan de markt. Ondanks dat deze verzekeraar onderdeel maakt van een leasemaatschappij, biedt deze partij ook verzekeringen aan andere leasemaatschappijen.

Nationale Nederlanden: voor WA biedt NN een hoog eigen risico per schadegeval en is daarmee een van de weinige aanbieders van een volledige eigen risico structuur in Nederland.


Nieuwe mobiliteit

Duurdere elektrisch aangedreven voertuigen,  flexibelere leasevormen, 'last mile delivery' hebben allen een invloed op het risico profiel. Niet alle verzekeraars voelen zich al thuis in dit segment maar deze verzekeraars hebben wel appetite hiervoor:

 • Helvetia: deze Switserse verzekeraar biedt vanuit Liechtenstein WA verzekering met een focus op nieuwe mobiliteit.

 • De Vereende: deze verzekeraar heeft een maatschappelijke functie: voor ieder voertuig dient een WA verzekering beschikbaar te zijn en De Vereende vervult deze rol. Omdat veel van de nieuwe mobiliteit haar weg heeft gevonden naar de Vereende, is hier ook een mate van specialisatie en expertise op dit gebied ontstaan.

Icon_Benchmarkoverzicht

Nieuwkomers

Er zijn een aantal verzekeraars die op de Nederlandse markt die speciaal voor leasemaatschappijen producten hebben ontwikkeld. Recente nieuwkomers zijn: 

 • Caravela: deze Portugese verzekeraar is in 2023 gestart met het aanbieden van een product waarbij de leasemaatschappij de structurele schadelast zelf draagt.

 • HDI: een van de grootste verzekeraars in de wereld met een focus op niche producten. Sinds 2022 biedt HDI in Nederland SVI dekking aan voor leasemaatschappijen.

 •  

Kortom, wat is dan de beste wagenparkverzekeraar?

Zoals hierboven blijkt, is een eenduidig antwoord niet eenvoudig te geven. Dit hangt namelijk af van verschillende zaken: het risicoprofiel, de historische schadelast en voorkeuren ten aanzien van risico participatie, transparantie, etc. Wij bespreken graag met u wat de beste optie in uw situatie kan zijn.

 

Privacyverklaring | Cookie verklaring | Disclaimer | © 2024, Fleet Insurance b.v. Alle rechten voorbehouden.