Als leasemaatschappij staat u voortdurend voor uitdagingen op het gebied van kostenefficiënte verzekeringen. Een doeltreffende manier om meer controle te hebben op de verzekering van uw vloot, is het oprichten van een captive verzekeringsmaatschappij. Wat is een captive eigenlijk? En welke taken voert een captive uit?
Een captive is niet zomaar een verzekeringsmaatschappij. Het is een strategisch instrument dat uw leasebedrijf de volledige controle biedt over uw verzekeringen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van captives, waarbij we verkennen welke taken deze unieke verzekeringsentiteiten uitvoeren.
Een captive is een verzekeringsmaatschappij die eigendom is van de moedermaatschappij van het bedrijf en voor haar verzekeringen verstrekt. Zo is Greenval DAC de captive van Arval en verzekert zij de leasevoertuigen van Arval. Het wordt ook wel een captive-verzekeraar genoemd.
Captives worden meestal opgericht door grote bedrijven om hun eigen risico's te verzekeren. In plaats van traditionele verzekeringen bij externe verzekeringsmaatschappijen af te sluiten, richten deze bedrijven hun eigen verzekeringsmaatschappij op. Ze hebben hierdoor de volledige controle over hun verzekeringsprogramma's en claims.
Een captive dekt alleen de risico’s van de eigen onderneming. In die zin is het een eenvoudige en overzichtelijke variant op een reguliere verzekeraar. Dat neemt niet weg dat een captive dezelfde taken dient uit te voeren als iedere andere verzekeraar. Laten we kijken welke taken dat zijn.
Ten eerste dient een captive een verzekeringslicentie aan te vragen bij de Centrale Bank. Om deze licentie te verkrijgen, moet de captive voldoen aan eisen van de Centrale Bank ten aanzien van de solvabiliteit, risk management en rapportage. De regels zijn vastgesteld op Europees niveau en zijn in hoge mate gestandaardiseerd.
Verzekeraars kopen op hun beurt ook weer verzekeringen in, omdat ze niet alle schaden zelf willen dragen. Veroorzaakt een Nederlands voertuig in België een ongeval? Dan kan de uitkering voor materiële schade oplopen tot wel 100 miljoen Euro. Voor dit soort calamiteiten wordt een herverzekering ingekocht bij herverzekeraars.
Net als bij elke verzekeraar, dient ook een captive een schadebehandelaar aan te stellen. Deze schadebehandelaar draagt zorg voor de uitbetaling van schaden. Het gehele proces van schademelding tot en met sluiting dient te worden uitgevoerd door de captive. Vaak stellen captives hiervoor een derde partij aan, om dit proces namens de captive uit te voeren. De captive blijft wel verantwoordelijk voor de naleving van de verzekeringsregels bij deze schadebehandelaar.
Wist u dat Fleet Insurance jarenlange ervaring heeft met de begeleiding van leasemaatschappijen bij de inkoop en verkoop van verzekeringen? Onze systematische aanpak en slimme monitoring- en benchmarktools leiden tot goede resultaten. Plan een vrijblijvende kennismakingsafspraak in om verder te praten.
Hoe gaat de captive om met het inschatten van schaden? Dat stelt een captive zelf vast. Het wordt vastgelegd in een reserveringsbeleid. Iedere maand dient te worden vastgesteld wat de uiteindelijke schadelast van alle schaden samen zal zijn. Deze berekeningen worden uitgevoerd door een actuaris.
Net als bij het aanstellen van een schadebehandelaar, kan de captive de functie van actuaris uitbesteden. De naleving van de verzekeringsregels blijft ook in dit geval de verantwoordelijkheid van de captive.
Welke producten worden tegen welke voorwaarden verkocht? De captive bepaalt dit zelf en legt het vast in premietabellen en voorwaarden. Dit is bijzonder interessant voor de leasemaatschappij, omdat hierin een hoge mate van maatwerk mogelijk is. Een captive kan daarin veel verder gaan dan een reguliere verzekeraar.
Een captive ontvangt elke maand premies van de leasemaatschappij. Als het goed is zijn deze premies hoger dan de schaden en andere onkosten. Een captive investeert het resterende bedrag, meestal in assets met een laag risico zoals obligaties.
Er zijn verschillende risico’s waar een captive mee te maken krijgt. Deze risico’s dient de captive te monitoren. De risico’s omvatten: valutarisico’s, kredietrisico’s, operationele risico’s en verzekeringsrisico’s.
Een captive heeft een eigen bestuur dat verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering. In het bestuur hebben ook onafhankelijke directieleden zitting.
Alle schaden en polissen moeten vastgelegd worden. Het kan zo zijn dat alle leasevoertuigen in een land onder één polis vallen. In dat geval bestaat de administratie uit slechts één polis, wat het een zeer licht proces maakt. De administratie van de schaden kan tot de taken van de schadebehandelaar behoren. De captive dient uiteraard ook een boekhouding bij te houden met een winst- en verliesrekening, balans en jaarrekening.
In de praktijk worden veel taken uitbesteed. Soms worden zelfs alle taken uitbesteed aan een zogenaamde captive manager. Het kan daarom voorkomen dat de captive geen personeel op de loonlijst heeft staan. Een belangrijk verschil met reguliere verzekeraars is dat een captive geen verkoop- en marketingteam nodig heeft. De captive dekt immers alleen de risico’s van de eigen onderneming. Dat leidt tot lagere overheadkosten.
Bent u benieuwd of een captive interessant is voor uw leasebedrijf? Een belangrijke reden om te starten met een eigen captive, is dat u niet langer afhankelijk bent van een externe verzekeraar. Welke voordelen dat met zich meebrengt leest u in het artikel Onafhankelijk van verzekeraar met een eigen captive.
Wilt u meer weten over het oprichten van een captive? Fleet Insurance helpt u graag verder. Plan gerust een vrijblijvend gesprek met ons in. Dan bespreken we uw uitdagingen en laten we zien welke resultaten we in het verleden hebben bereikt met soortgelijke zaken. U kunt ons bereiken op 020 2442581 of info@fleetinsurance.nl. Wij zijn onafhankelijk en een oriëntatiegesprek is altijd kosteloos.
Fleet Insurance
Insurance Insights
Contact