Logo_FI-2
Schadelastreductie7-blogpagina

11 vragen over schadelastreductieprogramma's

Wat levert schadelastreductie op voor uw leasemaatschappij?

Een schadelastreductieprogramma. Het is een mooi woord voor Scrabble, maar wat levert het uw leasemaatschappij op? Wegen de kosten op tegen de baten? Lees verder voor het antwoord op deze en nog tien andere kritische vragen.

Op het moment dat u binnen uw leasemaatschappij een programma voor het reduceren van de schadelast overweegt komen er allerlei vragen naar boven. Misschien vraagt u zichzelf af of een schadelastreductieprogramma wel nodig is. Of heeft u moeite om intern voor draagvlak te zorgen, omdat collega’s sceptisch zijn.

Het is altijd goed om kritische vragen te stellen. Wij komen ze vaak tegen in de praktijk en geven er graag antwoord op. In dit artikel bespreken we 11 vaak voorkomende vragen en bezwaren uit de praktijk.

1. Wegen bij het reduceren van de schadelast de kosten wel op tegen de baten?

Bij het opstarten van een programma voor schadelastreductie, lijkt het alsof het veel tijdsinvestering vraagt en allerlei kosten voor tools met zich meebrengt. Tegelijkertijd is het nog niet zeker welke besparingen het oplevert. Een principe dat u hierbij zal helpen is: focus where it matters.

Door eerst een nulmeting uit te voeren identificeert u vervuilers: de klanten en bestuurders die bovengemiddeld veel schade hebben. Ligt initieel de focus van het schadelastreductieprogramma op deze vervuilers, dan zijn de investeringen beperkt. In de regel gaat het om minder dan 10% van de klanten en binnen deze klanten weer om een sub segment van alle bestuurders. Door hierop te focussen kost het u relatief weinig om veel te besparen.

2. Ons huidige rendement is al goed

Misschien is het huidige rendement van uw leasebedrijf al in lijn met de doelstellingen. Er lijkt dan geen reden te zijn om iets te veranderen. Toch is die reden er wel. Gedurende de coronacrisis is de schadelast gedaald, als gevolg van een lagere schadefrequentie. Deze lagere schadefrequentie was het resultaat van minder kilometers. De last per schade toonde echter in deze periode een stijgende trend. Nu de economische activiteit – en dus ook de kilometers op de weg – weer toenemen, is de verwachting dat de frequentie weer stijgt.

Een stijgende frequentie in combinatie met een stijgende last per schade leidt tot een hogere schadelast en dus een lager rendement. Althans: bij ongewijzigd beleid. U hoeft natuurlijk niet af te wachten en kunt hierop inspelen door uw beleid aan te passen.

Wilt u meer weten over ontwikkelingen die van invloed zijn op de schadelast? In het artikel 8 schadelast trends voor leasemaatschappijen bespreken we de belangrijkste trends voor de komende jaren.

4. Raken we hierdoor leaseklanten kwijt?

Een proactief beleid voor schadelastreductie, zal ertoe leiden dat klanten die niet meewerken een premiestijging tegemoet zien of zelfs uitgesloten worden van een verzekering. Wellicht vraagt u zich af of u het kunt permitteren deze klanten kwijt te raken.

Laten we het bekijken vanuit het perspectief van het klantredendement. Het is de vraag of klanten met een negatief rendement op verzekeringen wel een positief rendement hebben op andere componenten, zoals onderhoud en restwaarde. Daarnaast is het de vraag of u deze klanten daadwerkelijk kwijt raakt. De kans is klein dat deze klanten met een hoge schadelast elders goedkoper uit zijn.

5. De prioriteiten van onze leaseklanten liggen elders

Er is schaarste aan personeel. Daar ligt voor veel klanten de prioriteit in hun bedrijf. Is het dan nu wel het juiste moment om met klanten te praten over schadereductie? Het helpt om in dat geval inzicht te bieden in de indirecte kosten.

De kosten voor de klant bij een schadegeval bestaan – naast het eigen risico – uit improductieve uren. Bij ieder ongeval is er sprake van tijdverlies en de uren die hieraan besteed worden zijn voor rekening van de klant. Inzicht in deze kosten kan een klant overtuigen toch open te staan voor het schadelastreductiebeleid. Het helpt de klant juist bij de uitdaging van personeelstekort.

6. De schadelast is maar beperkt beïnvloedbaar

Rijdt iemand achterop een auto met vier inzittenden, dan zijn de kosten van letselschade waarschijnlijk hoger dan als de auto maar één inzittende heeft. Wat dat betreft is de schadelast beperkt beïnvloedbaar.

Echter, bij 90% van de ongevallen is de bestuurder verantwoordelijk of in ieder geval voor een deel. Daarop is wel degelijk invloed uit te oefenen. Bewustwording, training en terugkoppeling zijn manieren om de schadelastfrequentie terug te dringen.

7. Onze accountmanagers krijgen dit niet over de bühne

Het is voor accountmanagers soms lastig om premie-aanpassingen te onderbouwen. Geregeld ontbreekt het aan de assurantiekennis om dat te doen. Als dat bij uw leasemaatschappij het geval is, overweeg dan om er juist in te investeren.

Een investering in de kennis en expertise van het salesteam is van toegevoegde waarde. Het zal de klantperceptie en de kwaliteit van de dienstverlening doen toenemen.

Lees er meer over in het artikel Reduceren van schadelast door accountmanagers.

8. Ons systeem is er niet op ingericht

Het kan zijn dat het huidige leasesysteem niet voorziet in differentiatie op klantniveau van tarief of eigen risico’s. Het is dan niet mogelijk om mantelovereenkomsten in te richten die klantspecifiek zijn. Toch kan in dat geval de bewustwording van de klant en bestuurder nog steeds bijdragen aan schadelastreductie.

9. We kunnen niets doen met onze lopende overeenkomsten

Misschien bieden de huidige overeenkomsten geen ruimte voor aanpassingen in tarief en voorwaarden. De meest leasemaatschappijen hebben echter wel een clausule opgenomen in de mantelovereenkomst, waarin staat dat de tarieven kunnen worden aangepast als het schadebeeld daar toe aanleiding geeft. Kijk daar dus goed naar, misschien is er meer mogelijk dan u in eerste instantie denkt.

10. We hebben geen WA-schade rapportages

Heeft u op dit moment geen rapportages beschikbaar voor iedere klant en berijder? Is de WA-schadelast niet opgenomen in rapportages? Overweeg dan de mogelijkheden om dit wel beschikbaar te maken. Er zijn leveranciers van kant-en-klare rapportages. Daarnaast kunnen rapportages worden ontwikkeld in tools als Business Objects en ClickSense.

11. Zijn tools wel effectief?

Misschien vraagt u zich af of er bewijs is dat tools ook daadwerkelijk effect hebben. Of u aarzelt vanwege de AVG-richtlijnen. Het is voor u dan goed om te weten dat er zonder het gebruik van telematica al veel mogelijk is.

Zonder schadelastreductieprogramma weten klanten en bestuurders niet hoe hun schadelast zich verhoudt tot de benchmark. Alleen al het bieden van inzicht, kan tot een reductie van de schadelast leiden. Het is dus prima om daarmee te beginnen en vooralsnog andere tools links te laten liggen.

Waar loopt u tegenaan?

Wilt u aan de slag met een programma voor schadelastreductie, maar weet u niet waar u moet beginnen? Of vraagt u zich nog af of het wel voldoende oplevert voor uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Gemiddeld zorgt onze ondersteuning voor een kostenbesparing van 20% op de wagenparkverzekeringen. Daar helpen wij u ook graag bij.

Privacyverklaring | Cookie verklaring | Disclaimer | © 2024, Fleet Insurance b.v. Alle rechten voorbehouden.