Logo_FI-2
Jaarlijksinkopen6-blogpagina-3
4 redenen om als leasebedrijf te veranderen van verzekeraar

De huidige verzekeraar van uw wagenpark is een belangrijke partner, die meedenkt in uw voordeel... Maar is dit wel het geval? De onderstaande vier aspecten zijn een indicatie dat het tijd is om te veranderen van verzekeraar.

Verzekeraars regelen de meeste zaken in hun eigen voordeel. Daar hoeft u niet mee akkoord te gaan. Er is tenslotte een hoop geld gemoeid met verzekeringen. Door proactief te zijn en systematisch te werk te gaan, kunt u veel geld besparen. Maar waar moet u alert op zijn? In dit artikel bespreken we vier situaties waarin wij u adviseren op zoek te gaan naar een nieuwe verzekeraar.

Jaarlijks evalueren van uw verzekeraar loont
Als uw leasemaatschappij de WA- en Inzittendenverzekering inkoopt voor een vloot van 1.000 voertuigen, spreken we over een bedrag van zo’n € 400.000 per jaar. Als u dan bedenkt dat het verschil tussen de aanbiedingen € 200 per auto per jaar kan zijn, weet u dat het om hoge bedragen gaat. Daarom is het van belang om jaarlijks te evalueren of uw huidige verzekeraar nog wel de juiste partner is.

Vier redenen om te veranderen van verzekeraar

Er zijn een aantal situaties waarbij het aan te raden is om een verandering te overwegen:

  1. 1. Bij wijzigingen in het wagenpark.
  2. 2. Bij gebrek aan goed inzicht op de vrijval van reserveringen.
  3. 3. Als de verzekeraar de tarieven niet verlaagd, terwijl de schadelast omlaag is gegaan.
  4. 4. Als de verzekeraar de reservering opwaardeert op het moment van prolongatie.

Laten we deze situaties eens nader bekijken om u de juiste tips te kunnen geven.

1. Veranderingen in het wagenpark

Het risicoprofiel van uw wagenpark verandert bij de groei in een nieuw segment, zoals private lease of Electric Vehicle (EV). Ook wijzigt het risicoprofiel bij sterke autonome groei of overnames. Het is de vraag of uw huidige verzekeraar dan nog de beste match is.

Verzekeraars hebben allemaal een ander focus-segment. Sommige verzekeraars focussen op leasemaatschappijen met meer dan 10.000 voertuigen, waar andere verzekeraars alleen vloten met minder dan 2.500 voertuigen bedienen. Daarnaast zijn er verzekeraars die gespecialiseerd zijn in nieuwe mobiliteit, inclusief ‘last mile distribution’, terwijl andere verzekeraars EV al uitsluiten.

Hoe kunt u zich oriënteren op de verschillende verzekeraars?

De Nederlandse Bank heeft een register van alle verzekeraars in Nederland. U kunt dit register raadplegen om mogelijke alternatieve verzekeraars te identificeren.

Als uw leasemaatschappij verschillende segmenten bedient, kunt u overwegen om met verschillende verzekeraars samen te werken. U brengt dan bijvoorbeeld private lease onder bij de ene verzekeraar en de zakelijke lease bij de andere verzekeraar. Wij adviseren dat alleen te doen als de vloot duidelijk te verdelen is in segmenten, anders ontstaan er mogelijk problemen over de verdeling.

2. Geen zicht op vrijval reserveringen

Als uw huidige verzekeraar een beperkt aantal jaren rapporteert, dan mist u het inzicht in de ontwikkeling van de schadelast. De inschatting van schades van het huidige jaar zijn zeer onzeker, die van tien jaar geleden zijn inmiddels duidelijk en die van vijf jaar geleden zitten daar tussenin. Wanneer past uw verzekeraar de reserveringen aan? Gebeurt dit passief of actief en op welke termijn? Zolang de reserveringen niet aangepast worden, sleept u als het ware de reserveringen mee bij de inkoop van verzekeringen.

Ter illustratie: als in 2023 alleen de jaren 2021-2023 worden gerapporteerd, dan ontbreekt het inzicht in de schadelast van de jaren 2019-2020. Stel dat de reserveringen van 2020 en 2021 vrijvallen in 2023, dan is dit niet zichtbaar voor u. Dit betekent dat de basis van de premie voor 2024, deze vrijval niet meeneemt. Ook bij een eventuele aanbesteding is de lagere schadelast uit 2019-2020 niet zichtbaar. Daarmee wordt een deel van de basis voor het ophalen van een scherpe aanbieding uit de markt weggenomen.

3. Geen korting bij lage schadelast

Geen aanpassing van het tarief bij een excellente schadelast is een veel voorkomend punt van ergernis. De verzekeraar kan wijzen naar historische jaren waar een hogere schadelast heeft plaatsgevonden als reden om de premie niet te verlagen – ook al zijn recentere jaren goed.

Het punt hier is dat een mogelijke nieuwe verzekeraar meer gewicht zal toekennen aan de recentere schadelast historie. De leasevoertuigen van vijf jaar geleden zijn waarschijnlijk voor een groot deel al ingenomen. Ook het huidige risicoprofiel en beleid van uw leasemaatschappij hebben een impact op de toekomstige schadelast. Houdt uw verzekeraar star vast aan de premie bij een significant lagere schadelast? Dan wordt uw loyaliteit niet gewaardeerd en is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe verzekeraar. Lees hier meer over de beste wagenparkverzekering voor uw leasebedrijf.

4. Opwaardering reserveringen op moment van prolongatie

Overlegt uw verzekeraar bij het aanbieden van een prolongatievoorstel tegelijkertijd een schaderapportage, met een opwaardering van reserveringen? Dan is dit een signaal om alternatieve verzekeraars te overwegen.

De meeste prolongatievoorstellen zijn gebaseerd op een combinatie van de schadelast van de eerste drie kwartalen en het interne beleid van de verzekeraar voor algemene premieontwikkelingen. Is er aanleiding om de reserveringen te verhogen, dan zou een verzekeraar dat tijdig en met duidelijke reden moeten communiceren.

Te laat communiceren is een hardnekkig fenomeen. Een verzekeraar geeft u de informatie dusdanig laat, dat u geen tijd heeft om van verzekeraar te veranderen. Door proactief om informatie te vragen en de vinger aan de pols te houden, kunt u dit deels voorkomen. Maar merkt u dat uw verzekeraar de schaderapportages uitstelt, zie dit dan als een aanwijzing om een andere verzekeraar te overwegen.

Hoe is de relatie met uw verzekeraar?

Herkent u de situaties uit dit artikel? Vraagt u zich af of uw verzekeraar het wel het beste met u voor heeft? Dankzij jarenlange ervaring met het inkopen van verzekeringen, weten wij waar we op moeten letten. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak, dan denken we met u mee.

Privacyverklaring | Cookie verklaring | Disclaimer | © 2024, Fleet Insurance b.v. Alle rechten voorbehouden.