Logo_FI-2
Jaarlijksinkopen5-blogpagina-1

Welke wagenparkverzekering past het beste bij uw leasebedrijf? (9 KPI’s)

Bij het beoordelen van verschillende aanbiedingen komt u bedrogen uit als u alleen naar de premie kijkt. Stel daarom meetbare doelen waarin alle aspecten aan bod komen.

Met deze 9 KPI’s zorgt u voor een goede vergelijking van de kosten en de kwaliteit. Aanbiedingen voor wagenparkverzekering komen in alle vormen en maten. Het gaat van een e-mail zonder bijlage tot aan volledig uitgewerkte offertes, inclusief conceptovereenkomst, polisvoorwaarden en service level agreement.

Hoe kunt u de aanbiedingen van verzekeringen voor uw leasemaatschappij goed beoordelen? Hoe maakt u een goede kostenvergelijking en beoordeelt u de kwaliteit? In dit artikel gaan we daar op in. Lees ook de tips voor de voorbereiding op het gesprek met uw verzekeraar.

Waar moet u op letten bij de beoordeling van offertes voor uw wagenparkverzekering?

Het belangrijkste is dat de aanbieding compleet is en ingaat op alle punten in uw lijst van eisen en wensen. Daarnaast zijn er een aantal financiële en objectief meetbare KPI’s waarop de diverse verzekeraars aanzienlijk anders kunnen scoren. Deze KPI’s zijn niet altijd opgenomen in de overeenkomsten – maar wel belangrijk. We bespreken de 9 belangrijkste KPI’s om te beoordelen.


KPI 1: Total Cost of Insurance (bij een WA-verzekering)

Zeker bij de WA-verzekering zijn de kosten voor uw leasemaatschappij een belangrijk selectiecriterium. Wat hierbij van belang is, is om een volledige kostenvergelijking te maken. Die bevat naast de premie ook de andere kostencomponenten. Oftewel: de Total Cost of Insurance.

Wat moet u meenemen in de berekening van de Total Cost of Insurance?:

  • 21% assurantiebelasting op WA en SVI-premie;
  • De kosten van eigen behoud;
  • Bij tussenkomst van een broker: de broker fee, met in sommige gevallen ook assurantiebelasting;
  • Bij een eigen risico: de verwachte totale eigen risico kosten;
  • Bij een meerjarenovereenkomst: de indexatie of premie-aanpassing conform staffel;
  • Een analyse van een mogelijke eigen behoud teruggave.

Er zijn een aantal variabele componenten, waaronder: het eigen risico, de teruggave van eigen behoud en de aanpassing van de premie in jaar 2 en 3. Om deze variabele kosten vooraf goed in te schatten kunt u de historische schadelast gebruiken. U baseert de variabele kostencomponenten dan op de gemiddelde schadelast van de afgelopen drie jaar, het slechtste jaar of het beste jaar.


KPI 2: Omvang van de dekking

De minimale omvang van de WA-dekking is wettelijk bepaald. Er zijn verzekeraars die een hoger bedrag dekken. Deze verschillen kunnen aanzienlijk zijn en een vergelijking op de omvang van de WA-dekking is dan ook aan te bevelen. Voor de Schadeverzekering Inzittenden (SVI) is de standaard in Nederland € 1 miljoen. Voor Personen Ongevallen Inzittenden (POI) zijn er ook weer grote verschillen in de omvang van de dekking.

De verschillen in dekkingen tussen verzekeraars is groot en de financiële gevolgen zijn ingrijpend. Daarom is het verstandig om een goede adviseur mee te laten kijken. Fleet Insurance ondersteunt u graag. Sinds 2011 bespaarden wij 49 miljoen euro voor onze klanten.


KPI 3: Datum prolongatievoorstel

Bij een meerjarenovereenkomst is het belangrijk om een datum af te spreken waarop de verzekeraar de premie voor het volgende jaar bekendmaakt. Deze datum dient voor de opzegtermijn te liggen en moet genoeg tijd bieden om elders aanbiedingen aan te vragen en eventueel over te kunnen stappen. Als de verzekeraar in oktober een prolongatievoorstel maakt en de opzegtermijn is twee maanden, dan is er weinig ruimte voor onderhandeling en een overweging van alternatieven.


KPI 4: Premiebeheerclausule

Waar moet u op letten bij de beoordeling van de premiebeheerclausule?

  • Het is van belang om vast te stellen dat er geen verslechtering is in de premie als de toekomstige schadelast gelijk is aan de historische schadelast.
  • Let op de maximale stijging en daling – hier zitten aanzienlijke verschillen in tussen verzekeraars.
  • Ook de target loss ratio kan verschillend zijn.

We adviseren om de verzekeraar een voorbeeld uit te laten werken van een calculatie op basis van de huidige schadelast. Dit kan als bijlage opgenomen worden in de overeenkomst om toekomstige discussies te vermijden.

KPI 5: Contractduur en opzegtermijn

Vergeet niet om aandacht te besteden aan de contractduur en de opzegtermijn. De contractduur varieert in Nederland van één tot vijf jaar. Ook de opzegtermijnen zijn niet gelijk.


KPI 6: Casco Verhaal fee

Bij de uitbesteding van Casco Verhaal zijn twee zaken van belang:

  • Hoeveel wordt verhaald?
  • Wat zijn de kosten voor deze dienst?

Hoe succesvol de verzekeraar zal zijn bij het verhalen van kosten bij de tegenpartij moet nog blijken. Maar dienstverleners kunnen wel vooraf aangeven wat de verwachte succesratio is. Bij de inschatting van de Casco Verhaal fee wilt u aanbiedingen met een fee per voertuig kunnen vergelijken met een fee per dossier. U kunt de fee per dossier vertalen naar een fee per voertuig door deze te vermenigvuldigen met de verhaalfrequentie van de afgelopen drie jaar.


KPI 7: Indexatie

Ook bij een meerjarenovereenkomst met een vaste premie kan een indexatie worden toegepast. Vergelijk in dat geval het indexatiepercentage en de jaren waarop dit van toepassing is.


KPI 8: Response tijd speciale acceptaties

Sommige verzekeraars zijn bereid om in overleg uitzonderingen te maken als u een nieuwe klant uit een uitgesloten categorie wilt verzekeren. Tijdens de behandeling van het acceptatieverzoek, bent u aan het wachten op antwoord. Dat kan weleens lang duren. Het is daarom goed om vast te leggen binnen hoeveel dagen de verzekeraar uitsluitsel geeft.


KPI 9: Betaaltermijn en fee

Wat is de betaaltermijn? De meest voorkomende afspraak is een betaaltermijn van 30 dagen en facturatie per maand. Echter, verschillen bestaan: jaar- en kwartaalfacturering komt ook voor, vaak gekoppeld aan een opslag. Een vergelijking op basis van facturatieperiode, betaaltermijn en eventuele opslagen is dus zinvol.


Hoe staat u ervoor?

Kunt u hulp gebruiken bij het beoordelen van de KPI’s? Door een systematische aanpak kunt u aanzienlijke besparingen realiseren. Wij adviseren u graag over de kansen die er voor uw leasemaatschappij zijn. Neem vandaag nog contact op, een vrijblijvend gesprek levert u op zijn minst nieuwe inzichten op!

Privacyverklaring | Cookie verklaring | Disclaimer | © 2024, Fleet Insurance b.v. Alle rechten voorbehouden.