Logo_FI-2
Schadelastreductie1-blogpagina-1

8 schadelast trends voor leasemaatschappijen

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van schadelast? Na het lezen van dit artikel bent u op de hoogte van de acht trends waar leasemaatschappijen rekening mee moeten houden.

De schadelast van uw vloot is van grote invloed op de verzekeringskosten. Het is daarom goed om te weten welke ontwikkelingen er te verwachten zijn. Als we kijken naar trends in schadelast, dan zijn er twee belangrijke factoren die meespelen. Ten eerste is dat: hoe vaak vinden ongevallen plaats? En ten tweede: wat is de last per schade?

Er zijn acht trends te onderscheiden die van invloed zijn op de schadelast.


1. Stijgende schadefrequentie

Tijdens de coronacrisis waren er minder ongevallen, doordat er minder mensen op de weg waren. In 2023 is dit weer ingehaald. Er is zelfs sprake van een recordaantal files. Naar verwachting zal het aantal ongevallen ook oplopen. Met andere woorden: de schadefrequentie zal weer omhoog gaan.

2. Risicoprofiel ontwikkelingen

Elektrische auto’s zijn in opkomst. Deze EV voertuigen zijn doorgaans zwaarder en duurder. Het hogere gewicht zorgt voor een verhoging van de kosten van schaden aan derden. Ook de schade aan het voertuig zelf is hoger, omdat de verzekerde waarde hoger ligt.

3. Klantprofiel ontwikkelingen

Er is een relevante trend zichtbaar in de leeftijd van bestuurders van leaseauto’s. Daarbij kijken we naar de bestuurders jonger dan 25 jaar en ouder den 75 jaar. Bij private lease is er sprake van zowel een groei in jonge bestuurders als seniore bestuurders. Waarom is dat relevant voor de schadelast? Jongere bestuurders zijn vaker betrokken bij zware verkeersongevallen en letsel. Bij seniore bestuurders is er een grotere kans op zwaarder letsel.

Bent u benieuwd hoe de schadelast van uw organisatie is ten opzicht van anderen? Met de Fleet Insurance Benchmark en de Risk Monitor bieden wij diepgaande analyses die verder gaan dan andere tools. Neem contact op voor meer informatie of een gratis oriëntatiegesprek.

4. Inflatie en letselschadekosten

We hebben in Nederland te maken met een flinke inflatie. De inflatie in 2022 was maar liefst 10 procent. Ook in 2023 waren hoge percentages te zien. Het spreekt voor zich dat deze inflatie ook effect heeft op de schadelast van uw leasemaatschappij. De kosten van arbeid en onderdelen stijgen met de algemene inflatietrend mee.

Daarnaast is de inflatie in de zorg bovengemiddeld. Hogere kosten zijn te verwachten door schaarste aan beschikbare zorg, een langere levensverwachting en aanvullende kosten zoals affectieschade.

5. Het reparatienetwerk van nieuwe fabrikanten

De transitie naar elektrische voertuigen brengt een aantal nieuwe fabrikanten naar Nederland. Het opzetten van een schadeherstelnetwerk kost deze nieuwe fabrikanten tijd. Dit kan invloed hebben op de doorlooptijd van reparaties, met stijgende kosten voor vervangend vervoer als gevolg.

6. Onderdelen beschikbaarheid

Veel fabrikanten kampen met tekorten of lange levertijden. Dit heeft een prijsopdrijvend effect. Niet alleen voor de aanschafprijs van voertuigen. Er is ook sprake van hogere kosten voor onderdelen. Bovendien is dankzij de lange levertijden de inzet van vervangend vervoer ook langer nodig.

7. Zero accident

Bij multinationals is ESG een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsvoering. ESG staat voor staat voor Environmental, Social & Governance. Het is gericht op het zoeken naar een evenwicht tussen financieel economische resultaten, transparantie, sociale belangen en het milieu. Hieraan gerelateerd hebben een toenemend aantal multinationals een zero-accident policy geïntroduceerd. Ze zetten hiermee in op preventie en geven het signaal af dat ze ongevallen niet langer als normaal zien. In hoeverre het mkb deze trend overneemt valt nog te bezien.

8. Autonome voertuigen

De impact van autonome voertuigen op schadelastreductie is naar verwachting hoog. Op de lange termijn zijn de vooruitzichten zeer positief. Op de korte termijn is het nog de vraag hoe snel de adoptie van deze voertuigen zal gaan. Op dit moment zijn er nog veel infrastructurele en technologische uitdagingen. Volgens onderzoek van SWOV duurt het mogelijk nog tientallen jaren voordat auto’s in alle omstandigheden volledig automatisch rijden.

Ruim vier op de tien Nederlanders zegt nu nog dat ze nooit in een zelfrijdende auto zullen stappen. Tegelijkertijd maken we al veelvuldig gebruik van Intelligente transport- en rijhulpsystemen (ITS en ADAS). En Tesla Autopilot wordt ingedeeld op niveau twee van de vijf niveaus van SAE Levels of Driving Automation. We zitten dus in een transitie, maar het zal nog even duren voordat autonome voertuigen een significante invloed hebben op de schadelastreductie.

Hoe kunt u invloed uitoefenen op de schadelast?

Het is u wellicht opgevallen: de belangrijkste trends drijven de kosten op. Doet u niets, dan zal uw organisatie geconfronteerd worden met een hogere schadelast. Het goede nieuws is dat u niet lijdzaam hoeft toe te kijken hoe dit gebeurt. Met een actief schadelastreductiebeleid kunt u invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de schadelast. Ontdek met dit stappenplan hoe u zorgt voor een gestructureerde schadelastreductie.

Privacyverklaring | Cookie verklaring | Disclaimer | © 2024, Fleet Insurance b.v. Alle rechten voorbehouden.