Logo_FI-2
Jaarlijksinkopen3-blogpagina-1
Verzekeringen inkopen: direct of via broker?

Als leasemaatschappij kunt u op verschillende manieren de inkoop van uw wagenparkverzekering regelen: direct, via een broker of met ondersteuning van een adviseur. Wat zijn de verschillen in de praktijk? In dit artikel geven we per onderwerp aan wat u kunt verwachten.

Hoe verloopt het relatiebeheer?

Koopt u rechtstreeks in bij een verzekeraar dan speelt de persoonlijke relatie een belangrijke rol. U heeft rechtstreeks contact en kunt elkaar in de ogen kijken. Werkt u via een broker, dan is de relatie met de verzekeraar indirect. In veel gevallen is er helemaal geen contact tussen de leasemaatschappij en de verzekeraar. Deze filter in het contact zorgt voor gemak, maar ook voor ruis op de lijn.

Wanneer u een adviseur inschakelt, dan zal deze adviseur het tender proces begeleiden. Bij alle gesprekken zijn drie partijen aanwezig: u, de verzekeraar en de adviseur. Na afloop van de tender treedt de adviseur terug en heeft uw leasemaatschappij een directe relatie met de verzekeraar.

Lees ook: Werken met verzekeraars: 12 tips voor leasebedrijven.ee

Zijn brokers en adviseurs onafhankelijk?

Brokers hebben overeenkomsten met verzekeraars en worden vaak rechtstreeks door verzekeraars betaald. De vraag is daarom of het mogelijk is om volledig onafhankelijk te zijn. Dit is een belangrijk verschil met een adviseur. Een adviseur is volledig onafhankelijk en werkt uitsluitend in uw belang.

Hoeveel aanbiedingen kunt u verwachten?

Koopt u rechtstreeks in, dan is het aan u als leasemaatschappij om verzekeraars te vinden en offertes op te vragen.

Een broker werkt alleen met voorgeselecteerde verzekeraars, waar hij een contract mee heeft. Daardoor worden niet alle mogelijk geïnteresseerde verzekeraars benaderd. Dit betekent dat u goede aanbiedingen mis kunt lopen.

Kiest u voor een adviseur, dan zijn er bij de marktuitvraag geen beperkingen. Een adviseur kan alle verzekeraars met een klasse 10 inschrijving benaderen.

Wat zijn de transactiekosten van een broker en een adviseur?

De laagste transactiekosten heeft u als u zelf inkoopt. U hoeft dan namelijk geen kosten te betalen aan een broker of een adviseur.

Maakt u gebruik van een broker, dan betaalt u alleen bij het afsluiten van een verzekering. Sluit u geen verzekering af via de broker, dan hoeft u ook niets te betalen.

Een adviseur zal een fee vragen voor zijn inzet. Dit kan op basis van een urendeclaratie, vaste totale fee of een (deels) variabele fee gebaseerd op te realiseren besparingen.

Wat zijn de totale kosten met en zonder een intermediair?

Koopt u zelf in, dan is het de vraag of de kosten van uw wagenparkverzekering (premie + assurantiebelasting + eigen behoud) uiteindelijk lager uitvallen. Bij direct inkopen is er geen vergelijking van uw schadelast met de markt. De aanbiedingen die u zelf ontvangt zijn de enige referentie voor de beoordeling van het onderhandelingsresultaat.

Brokers met omvangrijke portefeuilles kunnen hun inkoopkracht gebruiken in de onderhandeling met verzekeraars. De vraag is daarbij wel of deze brokers voor het ultieme resultaat gaan, de relatie met de verzekeraar moet tenslotte ook worden bewaakt. Er is een aanzienlijk verschil in broker fees en de wijze waarop ze deze in rekening brengen. Denk aan: tekencommissie, doorlopende commissies en fees, facturering fees in btw of assurantiebelasting, etc.

Hoe u uitkomt in de totale kosten bij gebruik van een adviseur, is afhankelijk van de kwaliteit van de adviseur. Een goede adviseur kan u onder aan de streep veel geld besparen.

Hoeveel tijd en energie kost het proces?

Zelf inkopen zonder hulp van een broker of adviseur kost veel tijd en energie. Maakt u gebruik van een broker of adviseur dan kiest u voor gemak. U besteedt het grootste deel van de werkzaamheden uit.

Op welke basis worden aanbiedingen vergeleken?

Koopt u direct in dan kiest u zelf hoe u de aanbiedingen vergelijkt. Een broker zal doorgaans een vergelijking maken op basis van de premie. Van een adviseur kunt u verwachten dat hij kijkt naar de integrale Total Cost of Insurance. Hoe is de kwaliteit geborgd?

Koopt u direct in, dan bent u afhankelijk van de kennis en expertise die uw leasemaatschappij in huis heeft. Bij een broker is de kwaliteit van de dienstverlening geborgd met de verplichtingen die voortvloeien uit de benodigde AFM-licentie. Hetzelfde geldt voor een adviseur.

Conclusie: Dit zijn de voor- en nadelen van inkopen via een broker of adviseur

Koopt u zelf in dan is het voordeel dat u de laagste transactiekosten heeft. U heeft echter weinig inzicht in het resultaat. Omdat er geen benchmark is, weet u niet hoe goed het onderhandelde resultaat is.

Maakt u gebruik van een broker dan wordt u ontlast in de aanbesteding en het beheer. Ook maakt u gebruik van de inkoopkracht van de broker. Een groot nadeel is dat brokers samenwerken met bepaalde verzekeraars. U kunt dus een uitstekende aanbieding mislopen.

Met een adviseur heeft u dat nadeel niet. Hij is volledig onafhankelijk. U heeft toegang tot de expertise van de adviespartij wanneer dat nodig is, zonder doorlopende commissies en fees. Een kanttekening bij het inschakelen van een adviseur is dat een duidelijke uitleg over de rol van de adviseur voor verzekeraars en brokers soms nodig is, zodat zij het niet als een bedreiging ervaren.

Meer weten over de kansen voor kostenbesparing op uw wagenparkverzekering?

Fleet Insurance zorgt als adviseur voor een gemiddelde kostenbesparing van 20%. Sinds 2011 realiseerden we 49 miljoen euro aan besparingen voor onze klanten. We praten graag met u verder over hoe wij met ons advies ook voor u kosten kunnen besparen. 

Privacyverklaring | Cookie verklaring | Disclaimer | © 2024, Fleet Insurance b.v. Alle rechten voorbehouden.