Logo_FI-2
Jaarlijksinkopen2-blogpagina-1

Werken met verzekeraars: 12 tips voor leasebedrijven

Wat moet ik weten om probleemloos te kunnen samenwerken? Over welke zaken wil ik geen verrassingen? Wat had ik liever vooraf willen weten? Drie vragen die u gouden inzichten opleveren voor de samenwerking met uw verzekeraar. Vragen die u doorgaans pas na verloop van tijd kunt beantwoorden.

Fleet Insurance is goed thuis in de wereld van verzekeraars. Als ontwerpers van krachtig verzekeringsbeheer voor leasemaatschappijen helpen we u graag vooruit door onze ervaring te delen. In dit artikel geven we 12 inzichten in de manier waarop verzekeraars werken. Door hier op te letten bij het selecteren van een verzekeraar, zorgt u voor een effectieve samenwerking. Een samenwerking die prettig verloopt en voor een flinke besparing kan zorgen. Lees ook hoe u zich het beste voorbereidt op het gesprek met uw verzekeraar.

1.   Zorg voor een goede match met de verzekeraar

Verzekeraars hebben vaak een duidelijk beeld van het type leasemaatschappij dat ze het liefst verzekeren. Past uw leasemaatschappij perfect in dit plaatje, dan is dat gunstig voor het opbouwen van een goede relatie. Kijk daarnaast naar de strategie van de verzekeraar. Er zijn verzekeraars die zich richten op groei, terwijl anderen willen terugtreden uit de leasemarkt. Het is daarom goed om te weten welke strategie uw verzekeraar heeft.

2.   Wat is de reserveringsmethodiek bij WA-schade?

Verzekeraars hebben ieder een eigen manier van reserveren. Alle verzekeraars werken met initiële standaardreserves. Een standaardreservering wordt geboekt als er nog geen specifieke inschatting van de schade is. Bijvoorbeeld bij een melding van een WA-schade, waarbij geen sprake is van letsel en beide voertuigen nog kunnen rijden. De verzekeraar boekt dan een standaard reservering van b.v. € 2.500. Deze reservering wordt vervangen door een feitelijke inschatting, nadat de schade-inspectie heeft plaatsgevonden en er een inschatting van de herstelkosten is.

De standaard bedragen voor reserveringen variëren aanzienlijk tussen verzekeraars. Daarnaast zijn er verzekeraars die na twee jaar een zogenaamde best estimate inschatting maken van de last, terwijl andere verzekeraars dit al binnen drie maanden doen.

Een proactief reserveringsbeleid betekent dat standaardreserveringen zo snel mogelijk vervangen worden door een feitelijk inschatting per dossier. Bij verzekeraars met een dergelijk beleid zullen de schaderapportages sneller de uiteindelijke schadelast tonen. Bij verzekeraars met een reactief reserveringsbeleid zullen grotere sprongen in reserveringen plaatsvinden. Omhoog en omlaag, maar vooral omhoog.

3.   Hoe gaat de verzekeraar om met IBNR?

Daarnaast werken verzekeraars met Incurred but not reported (IBNR). Dit is een veiligheidsmarge die ze als opslag op de totale schadelast toepassen om onvoorziene zaken af te dekken. Bijvoorbeeld een schade met ernstig letsel, die nog niet is gemeld en verwerkt in de schaderapportages.

De IBNR wordt vaak toegepast in een premiebeheersclausule. Hoe hoger de IBNR, hoe hoger de totale schadelast en daarmee de premie voor het volgende jaar. De ene verzekeraar baseert de IBNR op de gehele verzekerde vloot in Nederland, terwijl de andere verzekeraar de IBNR specifiek op de schadelast van uw vloot baseert.

4.   Wat is de verhaalmethodiek?

Hoe wordt het casco verhaal uitgevoerd? Er zijn verzekeraars die een sterke focus op de efficiëntie van schadebehandeling hebben. Dit vertaalt zich in een afgebakende hoeveelheid tijd die ze besteden aan één verhaaldossier. Er zijn ook verzekeraars waar de focus meer op effectiviteit ligt. Deze verzekeraars blijven zich inspannen om het verhaal te realiseren, zolang er een kans van slagen is. Deze verschillen in aanpak hebben invloed op het bedrag dat in totaal verhaald wordt.

5.   Hoe is de teruggave van eigen behoud geregeld?

Het gebeurt niet vaak, maar het kan wel. Een teruggave van eigen behoud ontstaat in jaren met een uitzonderlijke lage schadelast, waarbij de schade lager uitvalt dan het eigen behoud bedrag. Omdat de leasemaatschappij eigenaar blijft van het eigen behoud, is er recht van teruggave.

De wijze waarop een dergelijke afrekening plaatsvindt kent grote verschillen. Er zijn verzekeraars die duidelijk in de verzekeringsovereenkomst opnemen wanneer en hoe de afrekening van eigen behoud plaatsvindt. Opties daarin zijn:

  • Afrekening na een vaste periode;
    Afrekening op moment dat alle schaden zijn afgesloten;
    Tussentijdse afrekening met een finale afrekening op een later tijdstip;
    En de meeste bijzondere: geen afrekening;

6.   Aansluiting van processen

De uitwisseling van informatie over het aan- en afmelden van voertuigen, schademelding en de uitkering van schaden dient foutloos te verlopen. Handmatige handelingen zijn foutgevoelig en kunt u vermijden als de verzekeraar een koppeling kan maken met uw leasesysteem. Daarom is de mate waarin de beoogde verzekeraar een koppeling van systemen kan verzorgen een belangrijk gegeven.

7.   Uitsluitingen voor wagenparkverzekeringen

Iedere overeenkomst voor wagenparkverzekering heeft uitsluitingen. Uitsluitingen zoals terrorisme en oorlog zijn standaard door alle verzekeraars opgenomen in de overeenkomst en niet onderhandelbaar.

Er zijn wel grote verschillen in de uitsluitingen voor hoog-risico segmenten. Leg deze uitsluitingen naast de uitsluitingen van de huidige verzekeraar. Geef het vooraf duidelijk aan de verzekeraar aan als er uitzonderingen in de huidige vloot zitten. Doorgaans nemen verzekeraars alle rijdende voertuigen op in de nieuwe overeenkomst. Maar ze willen niet verrast worden met schaden van objecten die in een uitgesloten hoog-risicocategorie vallen.

8.   Speciale acceptaties

Sommige verzekeraars zijn bereid om in overleg uitzonderingen te maken, als u een nieuwe klant uit een uitgesloten categorie wilt verzekeren. Spreek vooraf duidelijk af hoe dit proces eruit ziet: bij wie moet u zijn, welke informatie is nodig, hoelang duurt het voordat u antwoord krijgt? Daarnaast zijn er vaak speciale acceptatieprocessen voor nieuwe klanten boven een bepaalde vlootomvang en uiteraard bij overnames.

9.   Kennis van de accountmanager

Ruime ervaring en inzicht met leasemaatschappijen in Nederland is onmisbaar. De accountmanager van de verzekeraar dient te begrijpen hoe u met klanten omgaat en hoe uw processen zijn ingericht. De meeste verzekeraars hebben zeer kundige accountmanagers, maar het is altijd goed om dit punt mee te nemen in de overweging.

10.   Rol van een eventuele broker

Komt de overeenkomst tot stand via een broker? Dan dient ook duidelijk te zijn welke activiteiten de broker namens de verzekeraar uitvoert. Als de broker betrokken is bij schadebehandeling, is het nodig om te weten bij welke schaden (bijvoorbeeld alleen materiële schaden en geen letselschaden) en tot welke bedragen de broker bevoegd is te handelen. Ook wilt u weten wat de rol is van de broker bij het vaststellen van de premie en premie-aanpassingen.

11.   Rating van kredietwaardigheid

De meeste verzekeraars hebben een rating van kredietbeoordelaars zoals Moodies, S&P en Fitch. Maar niet alle verzekeraars hebben dit en degene die dit wel hebben worden gekenmerkt door onderlinge verschillen. Alle verzekeraars dienen aan Solvency eisen te voldoen en worden hierop gecheckt door De Nederlandsche Bank. Een beoordeling door een onafhankelijke kredietbeoordelaar is een aanvullende KPI. Doorgaans wordt een A-rating als norm gehanteerd.

12.   Schadebehandeling

De efficiëntie en effectiviteit van schadebehandeling door de verzekeraar is van essentieel belang. We kennen voorbeelden van leasemaatschappijen die na overstap een daling van de structurele schadelast van 15% realiseerden. Dat gebeurde met ongewijzigd beleid, de schaden werden alleen door een andere verzekeraar behandeld.

Hoe kunt u de efficiëntie van een verzekeraar beoordelen? U kunt dat doen door te kijken naar:

  • Het aantal dossiers dat een schadebehandelaar per jaar dient te behandelen;

    De gemiddelde tijd tussen schademelding en opening dossier;

  • De tijd tussen opening dossier en afsluiting dossier;

  • Het percentage schaden dat open staat na 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar.

Aanzienlijk besparen door een effectieve samenwerking

Met deze 12 inzichten kunt u beter sturen op een effectieve samenwerking met uw verzekeraar. Wilt u sterker staan in de onderhandelingen met verzekeraars? Door een systematische aanpak kunt u aanzienlijke besparingen realiseren. Wij adviseren u graag over de kansen die er voor uw leasemaatschappij zijn. Neem vandaag nog contact op, een vrijblijvend gesprek levert u op zijn minst nieuwe inzichten op!

Privacyverklaring | Cookie verklaring | Disclaimer | © 2024, Fleet Insurance b.v. Alle rechten voorbehouden.