Logo_FI-2
Captive2-blogpagina-2

Lagere verzekeringskosten dankzij een captive

Met een captive geeft u als leasebedrijf zelf uw verzekeringen vorm. Het is bij uitstek de manier om voor structureel lagere verzekeringskosten te zorgen. In dit artikel ontdekt u hoe een captive uw total cost of insurance omlaag brengt.

Tot pakweg 25 jaar geleden was het heel normaal voor leasemaatschappijen om het Casco risico te verzekeren bij verzekeraars. Totdat duidelijk werd dat het een stuk voordeliger is om zelf het risico te dragen. Door zelf het risico te dragen, betaal je immers niet mee aan de winstmarges van een externe verzekeraar.

Best logisch en inmiddels is het gebruikelijk dat leasemaatschappijen het Casco risico niet extern verzekeren. Maar wat voor Casco geldt, is ook van toepassing op de WA. Ook dat risico kunt u als leasemaatschappij zelf dragen.

Om dat te kunnen doen, moet u wel een eigen verzekeraar oprichten: een captive. De leasemaatschappijen die dit pad hebben gevolgd, pakken ieder jaar een winst in de captive die anders naar de externe verzekeraar was gegaan. Ondertussen zijn zelfs met deze winsten de tarieven ook nog eens competitief. Hoe dat kan? In dit artikel leggen we het uit.

Gelijk al weten waar u aan toe bent? Wij staan u graag te woord door middel van een oriënterend gesprek.

Wat is een captive?

Een captive is een verzekeringsmaatschappij die eigendom is van de moedermaatschappij van het bedrijf waarvoor het verzekeringen verstrekt. Een voorbeeld is Greenval DAC, dat is de captive van Arval. Greenval DAC verzekert dus de leasevoertuigen van Arval. Lees er meer over in het artikel Welke taken heeft de captive van een leasebedrijf?

Hoe realiseert u lagere verzekeringskosten met een captive?

Een eigen captive heeft verschillende voordelen. Als leasebedrijf bent u niet langer afhankelijk van een externe verzekeraar. Dat biedt meer mogelijkheden voor maatwerk, zorgt voor meer transparantie en geeft u controle over de value chain. Bovendien zorgt een eigen captive ervoor dat u de verzekeringskosten kunt reduceren. Dat is het resultaat van drie kenmerken:

  1. Captives hebben lagere overheadkosten
    Captives gaan verder in de optimalisatie van de assurantiestructuur
    Schadelastreductie heeft direct gevolgen voor lagere premies

Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op de verzekeringskosten. We zullen dit per kenmerk verder uitleggen.

1.   Captives hebben lagere overheadkosten

De overheadkosten van captives zijn ongeveer 15% van de premie-inkomsten. Bij een reguliere verzekeraar is dit een aanzienlijk hoger percentage. Omdat captives lagere overheadkosten hebben kunnen zij de premie verlagen.

Hoe komt het dat een captive minder overheadkosten heeft?

Dat wordt mede veroorzaakt doordat ze geen marketing en verkoopkosten hebben. Alle klanten zijn onderdeel van de onderneming waar de captive ook toe behoort. Een merknaam opbouwen, klantevents organiseren en marketingacties optuigen? Het is allemaal niet nodig voor een captive.

Daarnaast is de overige overhead lager dan bij andere verzekeraars. Er is geen sprake van investeringen in dure kantoren op prestigieuze locaties. De omvang van de onderneming is doorgaans ook kleiner, met een maximum van ongeveer 50 medewerkers. Captives zijn daardoor platte organisaties zonder kostbare bestuurslagen.

2.   Daling van de assurantiebelasting

Een ander kostenvoordeel heeft te maken met de assurantiestructuur. Reguliere verzekeraars zijn doorgaans terughoudend in het aanbieden van eigen behoud structuren en eigen risico structuren. Captives zijn vaker bereid om verdergaande optimalisaties aan te bieden.

Hoe zorgt dat voor een lagere assurantiebelasting? 

Door een hoger deel als eigen behoud of eigen risico aan te bieden daalt de premie. Daardoor daalt de assurantiebelastingdruk. Met het huidige tarief van 21% assurantiebelasting levert dit een aanzienlijk voordeel op voor uw leasemaatschappij. Terwijl het de winstgevendheid van de captive niet nadelig beïnvloedt.

3.   Lagere schadelast = direct lagere premie

Met een eigen captive verschuift de focus van inkoop naar schadelastreductie. Iedere schade die door de leasemaatschappij wordt veroorzaakt, wordt door de eigen onderneming gefinancierd. Een euro meer schade betekent een euro minder winst voor de onderneming. En andersom, betekent een euro minder schade een euro meer winst voor de onderneming.

 

Hogere betrokkenheid bij schadelastreductie

De betrokkenheid bij schadelastreductie is daardoor automatisch hoger. Als leasemaatschappij met een eigen captive weet u dat schadelastreductie resulteert in een lagere premie. De verhouding tussen schadelastreductie en premiereductie kan nagenoeg een-op-een zijn.

Dit is anders bij een externe verzekering. De relatie tussen de schadelast en de kosten voor uw leasemaatschappij is in dat geval min of meer losgekoppeld. Stijgt de schadelast? Dan blijft de premie vaak gelijk of hij wordt volgens een vooraf bepaalde staffel aangepast. In het slechtste geval zegt de verzekeraar op en zoekt u een andere verzekeraar. Daalt de schadelast? Ook dan blijft de premie vaak gelijk, of hij wordt marginaal aangepast op basis van de staffel. Het spreekt voor zich dat de betrokkenheid hierdoor veel lager is.

Schadelast daalt met 5 – 15 %

Er is een duidelijke relatie tussen het hebben van een captive en de betrokkenheid bij de schadelast. We zien dat direct terug in de cijfers. Als een captive de verzekering overneemt, daalt de schadelast met maar liefst 5 tot 15%.

Is een captive interessant voor uw leasebedrijf?

Een captive biedt goede mogelijkheden voor structureel lagere verzekeringskosten. Wilt u weten of een eigen captive interessant is voor uw leasebedrijf en hoe u een captive opricht? U leest er alles over in het artikel Welke taken heeft de captive van een leasebedrijf?

Heeft u behoefte om te sparren over de mogelijkheden van een captive? Fleet Insurance heeft jarenlange ervaring met de inrichting en optimalisatie van wagenparkverzekering. Plan gerust een vrijblijvend gesprek met ons in. Dan bespreken we uw uitdagingen en welke kansen wij voor u zien. 

Privacyverklaring | Cookie verklaring | Disclaimer | © 2024, Fleet Insurance b.v. Alle rechten voorbehouden.